Achtyl Piotr

(1896–1985)

Achtyl PiotrUrodził się 29 marca 1896 r. w Mielcu. Syn Jana i Marii z Podolskich. Ukończył pięć klas szkoły powszechnej, pracował jako rymarz. Należał do Związku Strzeleckiego.

Po wybuchu I wojny światowej od 6 sierpnia 1914 r. służył w oddziałach strzeleckich Józefa Piłsudskiego, od 16 sierpnia w Legionów Polskich, w 3 komp. VI baonu, 1 pp, I Brygady LP. 18 listopada 1914 r. został ranny w prawą nogę w bitwie pod Krzywopłotami. Leczył się w szpitalu garnizonowym nr 1 w Wiedniu. Po rekonwalescencji przeniesiony do służby w intendenturze i przy werbunku. Od czerwca 1917 r. ponownie w VI baonie (II baon 1 pp LP). Po kryzysie przysięgowym z lipca 2017 r., we wrześniu wcielony do armii austro–węgierskiej i wysłany na front włoski.

W niepodległej Polsce (po 11 listopada 1918) służył w żandarmerii Wojska Polskiego. Brał udział w wojnie z Rosją bolszewicką 1919–1920, walczył między innymi w rejonie Lwowa. Po wojnie został zdemobilizowany. Od roku 1921 podiął służbę w Policji Państwowej. Początkowo w Pilźnie, od roku 1937 w Mielcu. Zmarł 29 marca 1985 r., został pochowany na Cmentarzu Parafialnym w Mielcu.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938. Słownik biograficzny t. 1, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; „Monitor Polski” 1931, nr 287; J. Skrzypczak, Idea i czyn. Drogi mielczan do niepodległości 1907–1918, Mielec 2003; J. Skrzypczak, Na drodze do wolności. Mielczanie w walce o niepodległość Polski 1907–1918, Mielec 2008; VI baon Pierwszej Brygady w bitwie pod Krzywopłotami (17–19 listopada 1914 r.), Warszawa 1936.