Albin Bobak

1895–po 1933

Urodził się 25 lutego 1895 r. w Majdanie pow. Kolbuszowa. Syn Wojciecha i Marii z Rajewskich. Brat Stefana Marcelego (zob.).

Pracował jako kaflarz.

Od 8 sierpnia 1914 r. w oddziale J. Piłsudskiego i Legionach Polskich ps. „Stach”. Służył w 2 komp. V baonu I Brygady. Chory, w styczniu 1915 r. przebywał w szpitalu rezerwowym w Kętach. Następnie powrócił do oddzialu. Ranny podczas bitwy pod Konarami (16-23 maja 1915), po rekonwalescencji przeniesiony do żandarmerii polowej. W stopniu plut. w 1917 r. pełnił służbę w ekspozyturze żandarmerii w Warszawie.

Po kryzysie przysięgowym od września 1917 r. w Polskim Korpusie Posiłkowym. W następstwie przejścia II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918) internowany przez Austriaków w Huszt.

W niepodległej Polsce mieszkał w Krakowie.

Zmarł po 1933 r.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości.

Monitor Polski nr 292/1933

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017;  Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; „Monitor Polski” nr 292/1933.