Aleksander Brzazgacz

(1895–1941)

Urodził się 8 listopada 1895 r. w Pisarzowej koło Nowego Sącza.
W czasie I wojny światowej od 1914 r. w Legionach Polskich. Służył w 1 pp LP. Chory, w listopadzie tego roku leczył się w szpitalu św. Łazarza w Krakowie. Na przełomie 1914 i 1915 r. zdał eksternistycznie maturę w gimnazjum w Żywcu.
Po 1918 r. w WP. Służył w lotnictwie. Zweryfikowany jako kpt. pil. z 1 czerwca 1919 r. i awansowany 15 sierpnia 1924 r. na mjr. pil., służył w 2 plotn. W okresie od maja 1925 do czerwca 1926 sprawował funkcję komendanta parku lotniczego pułku. W 1928 r. był oficerem Dep. Lotnictwa MSWojsk, a w 1932 r. przebywał na studiach zagranicznych. Od 1933 r. kierownik Instytutu Badań Technicznych Lotnictwa w Warszawie. Awansowany 1 stycznia 1934 r. na ppłk. pil., został wówczas zastępcą kierownika ds. fabryk Kierownictwa Zaopatrzenia Lotnictwa.
Podczas kampanii 1939 r. ewakuowany z personelem do Francji, a następnie do Wlk. Brytanii. Tam zgłosił się ochotniczo do latania bojowego, jednak ze względu na wiek latał w 38 Jednostce Zaopatrzenia Lotnictwa w Llandow.
Ciężko ranny 4 listopada 1941 r. na skutek awarii samolotu, zmarł tego samego dnia w szpitalu. Pochowany na cmentarzu St. Martins w Haverforwest.
Odznaczony Krzyżem Niepodległości i orderem Polonia Restituta 5 kl. oraz czechosłowackim orderem Białego Lwa 4 kl.

Monitor Polski nr 287/1931

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich t. I, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; O. Cumft, H.K. Kujawa, Księga lotników polskich poległych, zmarłych i zaginionych 1939-1946, Warszawa 1989; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; „Monitor Polski” nr 287/1931; J. Pawlak, Pamięci lotników polskich 1918-1945, Warszawa 1998; Rocznik oficerski 1923, 1924, 1928, 1932; R. Rybka, K. Stepan, Rocznik oficerski 1939, Kraków 2006; Wykaz poległych i zmarłych żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na obczyźnie w latach 1939-1946, Londyn 1952.