Alfred Norbert Wit Bzowiecki

(1899–po 1939)

Alfred Norbert Wit BzowieckiUrodził się 18 lutego 1899 r. w Warszawie. Syn Pawła i Berty z Arensenów. Ukończył gimnazjum im. M. Reja w Warszawie, studiował prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim, ukończył wydz. filozoficzny (studiował historię) Uniwersytetu Warszawskiego. Od 1913 r. należał do tajnego skautingu, a od 1916 r. do POW. Od 1918 r. w WP. Ukończył szkołę podchorążych w Ostrowi Mazowieckiej i jako ppor. piech. 6 pp leg uczestniczył w wyprawie wileńskiej (kwiecień 1919). Następnie był referentem sekcji regulaminów i wyszkolenia MSWojsk, kierownikiem wydz. sztabu 6 Armii oraz dowódcą komp. 202 pp Armii Ochotniczej. Po wojnie przeniesiony do rezerwy. Zweryfikowany jako por. rez. piech. z 1 czerwca 1919 r. Dziennikarz, od 1919 r. pisał artykuły i korespondencje m.in. w Kurierze Porannym, Kurierze Warszawskim, IKC, Polsce Zbrojnej, Petit Journal, The Times. Zajmował się problematyką polityczną i gospodarczą. Był prezesem Zw. Dziennikarzy Polskich w Berlinie (1927), prezesem (1933-1934), następnie wiceprezesem i członkiem zarządu Syndykatu Dziennikarzy Polskich we Francji. Zmarł po 1939 r. Odznaczony Krzyżem Niepodległości.

Monitor Polski nr 63/1933, 259/1937

S. Łoza: Czy wiesz kto to jest? (Warszawa 1938); Rocznik oficerski 1923, 1924; Monitor Polski nr 63/1933, 259/1937.