Błażej Baran

(1897–przed 1931)

Urodził się 7 marca 1897 r.  w Ostrowie pow. Jarosław. Syn Stanisława.

Uczeń seminarium nauczycielskiego.

W czasie I wojny światowej od 1914 r. w stopniu szer. w Legionach Polskich. Służył 4 komp. wiedeńskiej. Chory, na początku stycznia 1915 r. leczył się w Wiedniu. Następnie w 10 komp. 3 pp LP. Chory, do 10 marca 1916 r. przebywał w szpitalu w Lublinie, a potem w Domu Uzdrowieńców LP w Kamieńsku. Służył w kadrze Komendy Grupy LP w Kozienicach. W maju 1916 r. w składzie komp. marszowej powrócił na front. Służył w 11 komp. 3 pp LP. Podczas bitwy pod Kościuchnówką 5 lipca 1916 r. dostał się do niewoli rosyjskiej w okolicach Wołczecka. Przebywał w niej w Małatyczach (gubernia mohylewska).

Zmarł przed 1931 r.

Pośmiertnie odznaczony Krzyżem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863-1938. Słownik biograficzny t. 3, Mińsk Mazowiecki-Warszawa-Kraków 2011; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; „Monitor Polski” nr 179/1931; VI Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.