Ehrlich Wilhelm

(1879–1916)

Urodził się w 1879 r. w Rzeszowie. Syn Salomona i Pepi.

Ukończył sześć klas gimnazjum w Rzeszowie, po czym podjął praktykę dentystyczną w Krakowie.

Należał do Związku Strzeleckiego w Krakowie.

27 października 1914 r. wstąpił do Legionów Polskich. Jako technik dentystyczny służył w ambulatorium przy oddziale sanitarnym 1 pp LP w Krakowie, Morawskiej Ostrawie, Jabłonkowie, Wędryni i Bystrzycy, a od stycznia 1915 r. w Kętach. Później był dentystą w oddziale sanitarnym 3 pp LP. 13 kwietnia mianowany chor. san. Przeniesiony do szpitala wojskowego w Lublinie, od 1 stycznia 1916 r. ponownie w oddziale sanitarnym 3 pp LP.

Zmarł na skutek choroby 9 marca 1916 r. w Maniewiczach. Pochowany na tamtejszym Cmentarzu Wojskowym.

Pośmiertnie odznaczony Krzyżem Niepodległości i awansowany na kpt.

J. Cisek, K. Stepan, Lista strat Legionów Polskich 1914–1918, Kraków 2006; W.K. Cygan, Oficerowie Legionów Polskich 1914–1917. Słownik biograficzny t. 1, Warszawa 2005; M. Gałęzowski, Na wzór Berka Joselewicza. Żołnierze i oficerowie pochodzenia żydowskiego w Legionach Polskich, Warszawa 2010; „Monitor Polski” nr 178/1937; Żydzi bojownicy o niepodległość Polski, Lwów 1939.