Eminowicz Olgierd Jerzy

(1902–1973)

Eminowicz OlgierdUrodził się 7 lutego 1902 r. w Żydaczowie.

Uczeń VIII gimnazjum we Lwowie, a od 1916 r. Prywatnego Gimnazjum Miejskiego w Jaworowie.

Od 1 listopada 1918 r. w stopniu szer. uczestniczył w obronie Lwowa przeciwko Ukraińcom. Służył w komp. kulparkowskiej (odcinek V). Po wyparciu przeciwnika z miasta wcielony do II baonu 38 pp. Później służył w artylerii. W okresie od 15 grudnia 1919 do czerwca 1920 r. kształcił się w Szkole Podchorążych Artylerii w Poznaniu. Przydzielony do 11 pap, brał udział w walkach z bolszewikami. W październiku mianowany ppor. art. (z dniem 1 lipca).

Po wojnie awansowany 1 marca 1922 r. na por. art. i przeniesiony do rezerwy z tym jednak, iż został zatrzymany w służbie czynnej. Był oficerem 24 pap (1923, 1924). Przemianowany na oficera służby czynnej, co najmniej od 1928 r. służył w 1 papl. Os 1 października 1931 r. przebywał na pięciomiesięcznym kursie oficerów technicznych broni pancernych w Centrum Wyszkolenia Broni Pancernych w Modlinie. Awansowany 1 stycznia 1932 r. na kpt. art. Po 1934 r. został wykładowcą w Centrum Wyszkolenia Obrony Przeciwlotniczej. Od 1937 r. dyrektor nauk na kursach doskonalenia artylerii plot w Centrum Wyszkolenia Obrony Przeciwlotniczej i Przeciwgazowej. Z dniem 19 marca 1939 r. awansował na mjr. art. 24 sierpnia został dowódcą 11 dyonu art. plot (motorowego).

Na jego czele wziął udział w kampanii 1939 r. Początkowo walczył w obronie Warszawy, a potem na Lubelszczyźnie. Po zakończeniu walk przedostał się do Francji. Tam służył w Zgrupowaniu Artylerii Przeciwlotniczej. Po upadku Francji w czerwcu 1940 r. ewakuowany do Wlk. Brytanii. Awansowany na ppłk. art., od grudnia 1943 r. dowodził 1 paplot 1 DPanc. Podczas walk w Normandii ranny 8 sierpnia 1944 r. Od 15 lutego 1945 do 1947 r. dowodził 4 paplot. Po przybyciu do Wlk. Brytanii i demobilizacji zamieszkał w Wlk. Brytanii. Po demobilizacji zamieszkał w Wlk. Brytanii.

Zmarł 25 października 1973 r. w Londynie.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości, Krzyżem Walecznych i srebrnym Krzyżem Zasługi.

L. Głowacki, Działania wojenne na Lubelszczyźnie w roku 1939, Lublin 1986; L. Głowacki, Obrona Warszawy i Modlina na tle kampanii wrześniowej 1939, Warszawa 1985; „Monitor Polski” nr 258/1933; Z. Moszumański, Z. Kozak, Wojenne szkoły dla oficerów artylerii (1914–1921), Pruszków brw; Obrona Lwowa 1–22 listopada 1918 t. 3, Lwów 1939; I. Sprawozdanie Dyrekcyi Prywat. Gimnazyum Miejskiego z prawem publiczności w Jaworowie za rok szkolny 1916/17, Jaworów 1917; Rocznik oficerski 1923, 1924, 1928, 1932; R. Rybka, K. Stepan, Rocznik oficerski 1939, Kraków 2006; Sprawozdanie Dyrekcyi C.K. Gimnazyum VIII., za rok szkolny 1915/16, Lwów 1915.