Ferdynand Better

(1898–przed 1945)

Urodził się 17 maja 1898 r. w Sporyszu koło Żywca. Syn Wilhelma, kupca, i Józefy z Süssenów. Brat Maurycego (zob.).

Ukończył szkołę powszechną w Sporyszu i szkołę handlową w Bielsku.

Członek Stałej Drużyny „Sokoła” w Żywcu.

W czasie I wojny światowej 7 lutego 1915 r. wstąpił do Legionów Polskich. Służył w V baonie I Brygady. Uczestniczył w walkach na Sandomierszczyźnie, Lubelszczyźnie i Wołyniu. Uzyskał stopień st. szer.

Po kryzysie przysięgowym we wrześniu 1917 r. wcielony do armii austro-węgierskiej. Po dezercji wstąpił do part Polskiego Korpusu Posiłkowego. W następstwie akcji II Brygady pod Rarańczą (15/16 lutego 198) internowany przez Austriaków w Huszt.

10 listopada 1918 r. wstąpił do WP. Jako plut. był żołnierzem baonu żywieckiego, a potem 3 psp. W 1921 r. został zdemobilizowany.

W niepodległej Polsce zajmował się handlem drzewnym, mieszkał w Jeleśni.

Należał do Zw. Legionistów Polskich, Zw. Rezerwistów, Ligi Morskiej i Kolonialnej, LOPP oraz Zw. Strzeleckiego.

Podczas II wojny światowej aresztowany przez Niemców. Wysłany do obozu koncentracyjnego w Auschwitz.

Tam zamordowany.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości i dwukrotnie Krzyżem Walecznych.

Był żonaty.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; M. Cisek, M. Miodoński, W. Motyka, Wiara i wierność. Wkład Żywiecczyzny w czyn niepodległościowy 1914-1918, Milówka 2018; M. Gałęzowski, Na wzór Berka Joselewicza. Żołnierze i oficerowie pochodzenia żydowskiego w Legionach Polskich, Warszawa 2010; „Monitor Polski” nr 171/1933, 23/1934; Żydzi bojownicy o niepodległość Polski, Lwów 1939; informacje Mirosława Miodońskiego.