Ferdynand Brzeźniak

(1914-1944)

Urodził się 17 lipca 1914 r. w Szonychelu (obecnie część Bogumina). Syn Franciszka i Anny z Lekków. Brat Emila (zob.), Franciszka (zob.) i Józefa (zob.).
W 1930 r. ukończył piątą klasę polskiego gimnazjum w Orłowej.
W okresie międzywojennym mieszkał w rodzinnej miejscowości. Pracował jako robotnik.
Działacz na rzecz przyłączenia części Śląska Cieszyńskiego (Zaolzia) do Polski (1938 r.). Jako członek oddziału bojowego ps. „Tadek” w październiku 1938 r. uczestniczył w akcji dywersyjnej przeciwko Czechom na Rusi Zakarpackiej.
Podczas II wojny światowej mieszkał w Zabłociu i pracował jako robotnik w tamtejszej cegielni „na Koczędowcu”. Brał udział w działalności konspiracyjnej w szeregach ZWZ/AK. Aresztowany przez Niemców 10 marca 1944 r., przez krótki okres czasu więziony w Cieszynie. 23 marca przeweziony do więxienia śledczego w Mysłowicach, a 23 maja do obozu koncentracyjnego w Auschwitz.
Zginął 12 czerwca (?) 1944 r. w obozie.
Odznaczony Krzyżem Niepodległości.

Monitor Polski nr 73/1939

M. Borák, Śmierć na połoninach Zakarpacia, „Kalendarz Śląski” nr 39/2003; J. Klistała, Martyrologium mieszkańców Zaolzia w latach 1939-1945. Słownik biograficzny t. I, Bielsko-Biała 2011; „Monitor Polski” nr 73/1939.