Filip Adamczyk

1893 – po 1937

Urodził się 22 maja 1893 r. w Łękawicy pow. Wadowice. Syn Anny.

Po wybuchu I wojny światowej od sierpnia 1914 r. służył w Legionie Wschodnim; po jego rozwiązaniu w Legionach Polskich. Przydzielony do 6 komp. 3 baonu 3 pp II Brygady LP. Podczas kampanii karpackiej, w trakcie bitwy pod Mołotkowem, 29 października 1914 r. dostał się do niewoli rosyjskiej. W roku 1915 przebywał w Buj w guberni kostromskiej. Po rewolucji lutowej 1917 r. w Rosji powrócił do kraju.

W wolnej Polsce (po 11 listopada 1918) mieszkał w Jędrzejowie na Kielecczyźnie. Pracował jako niższy funkcjonariusz pocztowy; był pracownikiem kontraktowym.

Zmarł po 1937 r.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938. Słownik biograficzny t. 1, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; „Monitor Polski” 1937, nr 178.