Florian Adamczyk

1894–1917

Urodził się 25 kwietnia 1894 r. w Marcinkowie koło Wąchocka. Syn Józefa i Antoniny ze Spółczyńskich. Pracował zawodowo jako ślusarz.

Podczas I wojny światowej wstąpił do Legionów Polskich, ps. „Długi”. W kwietniu 1915 r. w stopniu st. szer. był żołnierzem III plut. 2 komp. IV baonu 5 pp LP. Po kryzysie przysięgowym z lipca 1917 r. został internowany przez Niemców w Szczypiornie. Zmarł 1 listopada 1917 r. w obozie w Szczypiornie. Pochowany w zbiorowej mogile na Cmentarzu Miejskim w Kaliszu.

Pośmiertnie odznaczony Krzyżem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938. Słownik biograficzny t. 1, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011; L. Dudziński, Ofiarny stos. Dziennik legionisty, Kalisz 2006; Materiały do historii I Brygady, „Żołnierz Legionów i POW” 1939, nr 3–4; „Monitor Polski” 1932, nr 259; Spis alfabetyczny I baonu 2(5) pp. I Brygady LP, rkps, (oferowany w: Lamus XXXVII Aukcja, 7 XII 2013, poz.181).