Bojownikom niepodległości

Franciszek Byczyński

(1896–1975)

Urodził się 20 maja 1896 r. w Łącku pow. Inowrocław. Syn Józefa i Magdaleny z Węglewskich.
Podczas I wojny światowej 1 października 1915 r. wcielony do armii niemieckiej.
Od 27 grudnia 1918 r. uczestniczył w powstaniu wielkopolskim. Potem w stopniu sierż. służył w 68 pp.
Po zakończeniu wojny podjął zawodową służbę wojskową w WP. Pełnił ją w warszawskiej cytadeli, a od 8 października 1927 r. w KOP (25 baon w Brygadzie KOP „Podole”). Z dniem 31 października 1932 r. w stopniu tytularnego st. sierż. przeszedł stan spoczynku.
Podjął wówczas działalność handlową i gastronomiczną; prowadził też pensjonat w Zaleszczykach.
Po II wojnie światowej zamieszkał w Zielonej Górze, gdzie prowadził restaurację „Podolanka” przy ul. Jedności Robotniczej. Później przeniósł się do Grudziądza.
Od 15 lipca 1971 r. należał do ZBoWiD. 26 kwietnia 1972 r. jako powstaniec wielkopolski mianowany ppor. rez.
Zmarł 19 lutego 1975 r. w Grudziądzu.
Odznaczony orderem Virtuti Militari 5 kl., Krzyżem Walecznych i Medalem Niepodległości.

Informacja o przyznaniu odznaczenia
Monitor Polski nr 259/1932
Źródła

www.stankiewicz.e.pl/vm/vm Monitor Polski nr 259/1932.