Grzegorz Abgarowicz

1897–1914

Urodził się w 1897 r. w Waleśniowie pow. Buczacz koło Stanisławowa. Syn Ludwika. Uczył się w C. K. Gimnazjum I z polskim językiem wykładowym w Stanisławowie; do wojny ukończył siedem klas.

Od roku 1912 należał do XXIV Polskiej Drużyny Strzeleckiej w Stanisławowie oraz przez trzy miesiące do Drużyn Polowych „Sokoła”.

Po wybuchu I wojny światowej (27 lipca 1914) przerwał naukę i z oddziałem stanisławowskim PDS 16 sierpnia wstąpił do Legionu Wschodniego. Po jego rozwiązaniu 21 września w Mszanie Dolnej wyjechał, i wstąpił do Legionów Polskich Józefa Piłsudskiego. Służył w VI baonie 1 Pułku Piechoty LP w stopniu szeregowego dowodzonym przez kapitana Albina Fleszara „Satyra” (1888–1916). W bitwie pod Krzywopłotami (17–18 listopada 1914) został ciężko ranny szrapnelem w głowę. Zmarł z ran 18 listopada podczas transportu do szpitala.

Pośmiertnie odznaczony Krzyżem Niepodległości.

W bitwie pod Krzywopłotami poległo 49 legionistów, między innymi por. Stanisław Paderewski (dowódca 3 kompanii VI batalionu), brat przyrodni Ignacego Jana Paderewskiego (1860–1941) pianisty i kompozytora, przyszłego premiera RP. 46 legionistów spoczywa na cmentarzu w Bydlinie. W roku 1916 na ich grobie postawiono pomnik, w kształcie wysokiego krzyża na cokole. W jego dolnej partii wmurowano pamiątkowe tablice z nazwiskami poległych legionistów.

CAW, akta Krzyża Niepodległości z 16 III 1937; „Monitor Polski” 1937, nr 64; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938. Słownik biograficzny t. 1, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011; J. Cisek, K. Stepan, Lista strat Legionów Polskich 1914–1918, Kraków 2006; J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017.