Henryk Altkorn

(1898–po 1932)

Urodził się 7 września 1898 r. w Żółtańcach.

W czasie I wojny światowej, od 19 lipca 1915 r. w Legionach Polskich. Był żołnierzem oddziału sztabowego 6 pp LP. W listopadzie 1915 r. przebywał w stacji chorych Frydek–Mistek, a od 31 grudnia 1915 do 8 stycznia 1916 r. w Domu Uzdrowieńców LP w Kamieńsku. Po kryzysie przysięgowym (lipiec 1917) w Polskim Korpusie Posiłkowym, od stycznia 1918 r. w 2 Pułku Piechoty II Brygady. W następstwie przejścia II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego) internowany w Marmaros–Sziget, zwolniony 11 kwietnia 1918.

Od grudnia 1918 r. w WP. Od 1919 r. w żandarmerii. W 1925 r. przeniesiony do rezerwy.

Podjął wówczas służbę służył w Policji Państwowej. W 1932 r. posiadał stopień st. przodownika. Był funkcjonariuszem na posterunku w Kolbuszowej.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938 Słownik biograficzny t. 1, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011; M. Gałęzowski, Na wzór Berka Joselewicza. Żołnierze i oficerowie pochodzenia żydowskiego w Legionach Polskich, Warszawa 2010; „Monitor Polski” 1932, nr 64; V Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.