Ignacy Brodecki

(1891-1965)

Urodził się 15 stycznia 1891 r. w Koluszkach. Syn Innocentego, rolnika, i Julii.
Uczył się w gimnazjum św. Anny w Krakowie.
W czasie I wojny światowej od 30 sierpnia 1914 r. w Legionach Polskich. Służył m.in. w 12 komp. 4 pp LP. Jako niezdolny do wszelkiej służby 22 stycznia 1917 r. zwolniony z Legionów.
Jesienią 1916 r. przyjęty do seminarium duchownego w Krakowie. Studiował filozofię i teologię na Wydz. Teologicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego. 20 marca 1921 r. został wyświęcony na kapłana.
Był wikariuszem w parafii w Sułkowicach (15 sierpnia 1922-30 sierpnia 1924). Pracował także w Zebrzydowicach, a potem był katechetą w Prądniku Czerwonym.
Zmarł 12 czerwca 1965 r.
Odznaczony Krzyżem Niepodległości.

Monitor Polski nr 260/1931

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich t. I, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; A. Kapuśniak, J. Szczepaniak, Katalog alumnów krakowskiego seminarium duchownego (1901-1938), Kraków 2006; „Monitor Polski” nr 260/1931; Spod ambony, „Od Serca”, nr 10/2008; Sprawozdanie Dyrektora c.k. Gimnazyum Nowodworskiego czyli św. Anny w Krakowie za rok szkolny 1912, Kraków 1912; Sprawozdanie Dyrektora c.k. Gimnazyum Nowodworskiego czyli św. Anny w Krakowie za rok szkolny 1910, Kraków 1910.