Jabłoński Witold Michał

(1887–1916)

Urodził się 20 września 1887 r. w Sosnowcu. Syn Antoniego i Emilii ze Szczepańskich.

Uczył się w gimnazjum w Sosnowcu, z którego za udział w strajku szkolnym (1905 r.) został wydalony. Wyjechał do Belgii, gdzie studiował na politechnice.

Po powrocie do kraju odbył obowiązkową służbę wojskową w armii rosyjskiej.

Pracował jako urzędnik.

W czasie I wojny światowej od 12 kwietnia 1915 r. w Legionach Polskich. Służył m.in. w oddziale karabinów maszynowych nr 1 w 6 pp LP. W jego składzie 12 września wyruszył na front. Uczestniczył w kampanii wołyńskiej. Wyróżnił się w bitwie pod Kuklami, za co awansował na sierż.

W bitwie pod Kuklami w dniu 24 X 1915 r. jako celowniczy pierwszego karabinu I O.K.M. 6 p.p. Leg. Pol., przydzielony na lewe skrzydło do 2 komp. 6 p.p., mimo silnego ognia piechoty i k.m. rosyjskich, kiedy właśni piechurzy nie mogli ruszyć do szturmu, bardzo skutecznym ogniem zmusza rosyjskie k.m. do milczenia i umożliwił natychmiastowy szturm własnego baonu i zwycięstwo (mianowany za to sierżantem, otrzymał austriacki srebrny medal waleczności II klasy).

W bitwie pod Studzienicą w lipcu 1916 r. jako celowniczy tego samego karabinu i oddziału, będąc z k.m. na odcinku I baonu 6 p.p., mimo silnego ognia artylerii rosyjskiej, zwłaszcza na jego k.m. skierowanego, wytrwał na stanowisku, ogniem swym rozbił posuwających się w kilku falach Moskali i umożliwił półbaonowi bawarskiemu przeciwuderzenie. Ranny kulą szrapnelową w oko, wytrwał tak długo, dopóki nie osłabł. Przewieziony do szpitala w Teresiensdt zmarł z rany.

Ranny 5 lipca 1916 r. pod Studzienicą, zmarł z ran 17 lipca w szpitalu rezerwowym w Boguminie. Pochowany na cmentarzu w Sosnowcu.

Pośmiertnie odznaczony orderem Virtuti Militari 5 kl., Krzyżem Niepodległości i czterokrotnie Krzyżem Walecznych.

Rodziny nie założył.

J. Cisek, K. Stepan, Lista strat Legionów Polskich 1914–1918, Kraków 2006; Dla Ciebie Polsko, „Panteon Polski” nr 11/1925; Historia 6 Pułku Piechoty Legionów Józefa Piłsudskiego, t. 1: Tradycja, Warszawa 1939; „Monitor Polski” nr 132/1931; VII Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.