Jan Ankiewicz

(1891–1954)

Urodził się 24 września 1891 r. w Tuchowie koło Tarnowa. Syn Jana i Anny z Krogulskich.

Należał do Drużyny Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół” w Tuchowie i Bochni.

W 1913 r. uzyskał maturę w Nowym Sączu. Studiował na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Po wybuchu I wojny światowej w szeregach oddziału Waleriana Młyńca wyruszył 24 sierpnia 1914 r. z Tuchowa do Krakowa, gdzie we wrześniu wstąpił do Legionów Polskich.  Sanitariusz I baonu 2 pp II Brygady LP. Ranny 10 lipca 1915 r. w rejonie Rarańczy, w lipcu i sierpniu leczył się w Domu Uzdrowieńców LP w Kamieńsku. W październiku 1915 r. przydzielony do półbaonu etapowego, następnie do baonu uzupełniającego nr 1. W lutym 1916 r. przebywał w szpitalu. 28 marca jako niezdolny do służby wojskowej zwolniony z Legionów Polskich.

W niepodległej Polsce (po 11 listopada 1918), od 1 maja 1919 r. uczył: w Państwowym Gimnazjum w Bochni, w latach 1930–1933 w III Państwowym Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Tarnowie, następnie w gimnazjum w Lublińcu,  od 1935 w Państwowym Gimnazjum i Liceum mieszczęce się przy ul. Mickiewicza w Katowicach.

Po II wojnie światowej mieszkał we Wrocławiu. W latach 1946–1949 pracował w I Liceum Ogólnokształcącym. Przeszedł na emeryturę. Zmarł 26 lipca 1954 r., został pochowany na Cmentarzu Parafialnym przy ul. Bujwida we Wrocławiu.

Odznaczony Medalem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; Corpus Studiosorum Univesitatis Iagellonicae 1850–1918 t. III, Kraków 1999; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938 Słownik biograficzny t. 2, t. I Uzupełnienia, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011, 2014; Lista strat Legionu Polskiego. Od lipca do października 1915, Piotrków 1915; Lista strat Legionu Polskiego. Od 1 maja do 1 lipca 1915, Piotrków 1915; „Monitor Polski” 1933, nr 171; Sprawozdanie Dyrekcyi Państwowego Gimnazyum w Bochni za rok szkolny 1918/19, Bochnia 1919; informacje Mariusza Krogulskiego z Warszawy.