Jan Antoni Błaszkiewicz

(1889–1914)

Urodził się 24 czerwca 1889 r. w Brzeżanach.

Tam też w 1908 r. ukończył gimnazjum św. Anny, a następnie Wydz. Prawa Uniwersytetu Lwowskiego.

Członek ZWC i Zw. Strzeleckiego w Brzeżanach, ukończył kurs podoficerski. W brzeżańskim oddziale Zw. Strzeleckiego był sekcyjnym i intendentem. Równocześnie należał do „Sokoła”.

W czasie I wojny światowej 12 sierpnia 1914 r. na czele drugiego oddziału strzeleckiego wyruszył z Brzeżan. Włączono go do półbaonu uzupełniającego Władysława Dragata, z którym 12 października dotarł do 1 pp LP. Następnego dnia, w stopniu ppor. piech., objął dowództwo II plut. 4 komp. III baonu.

Ciężko ranny w brzuch 22 października 1914 r. pod Anielinem, by nie dostać się w ręce rosyjskie, odebrał sobie życie. Pochowany w zbiorowej mogile legionistów koło Żytkowic.

Pośmiertnie odznaczony orderem Virtuti Militari 5 kl. i Krzyżem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; J. Cisek, K. Stepan, Lista strat Legionów Polskich 1914-1918, Kraków 2006; W.K. Cygan, Oficerowie Legionów Polskich 1914-1917. Słownik biograficzny t. 1, Warszawa 2005; Materiały do historii I Brygady, Żołnierz Legionów i POW” nr 3-4/1939; „Monitor Polski” nr 102/1933 [jako Jan Błażkiewicz] i 64/1937; S. Pomarański, W awangardzie. Ze wspomnień piłsudczyka, Warszawa 1934; S. Wiszniewski, Brzeżańczycy przy odbudowie państwa polskiego od 1831 do 1920 r., Lwów 1938.