Jan Bahn

(1893–po 1935)

Urodził się 17 lipca 1893 r. w m. Szczerbowce na Bukowinie. Syn Józefa i Anieli.

Pracował jako czeladnik ślusarski.

Od 15 sierpnia 1912 r. należał do Stałej Drużyny „Sokoła” w Polskiej Ostrawie.

W czasie I wojny światowej 25 sierpnia 1914 r. wstąpił do Legionów Polskich. Początkowo w stopniu szer. służył w 2 pp LP. W składzie 2 komp. wyruszył na front karpacki. Ranny 29 października 1914 r. podczas bitwy pod Mołotkowem. Później przydzielony do 3 komp. 3 pp LP. Służył też w 6 pp LP. Uzyskał stopień st. szer.

Po kryzysie przysięgowym w 1 baterii haubic part Polskiego Korpusu Posiłkowego. Po przejściu II Brygady przez front po Rarańczą (15/16 lutego 1918) internowany w Huszt.

Zwolniony z obozui wcielony do armii austro-węgierskiej. Służył w 56 pp.

Od 26 grudnia 1918 r. w Żandarmerii Krajowej WP.

W niepodległej Polsce służył w Policji Państwowej. W 1931 r. posiadał stopień przodownika. Służył m.in. na posterunku w Skałacie, a potem pozostawał w służbie śledczej w Szkole Fachowej dla Szeregowych PP w Mostach Wielkich.

Członek Zw. Legionistów Polskich.

Zmarł po 1935 r.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości i dwukrotnie Krzyżem Walecznych.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863-1938. Słownik biograficzny t. 3, Mińsk Mazowiecki-Warszawa-Kraków 2011; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; Lwów i Małopolska Wschodnia w Legionach Polskich 1914-1917, Lwów 1935; T. Malinowski, M. Szumański, 2 Pułk Piechoty Legionów t. I: Karpaty, Warszawa 1939; „Monitor Polski” nr 179/1931; Spis zidentyfikowanych żołnierzy Legionów Polskich związanych ze Śląskiem Cieszyńskim, Legjonista Śląski. Jednodniówka wydana z okazji Obchodów 100-lecia Wymarszu Legionu Śląskiego, Cieszyn 2014.