Jan Borgieł

(1894–po 1934)

Urodził się 28 grudnia 1894 r. w Dziedzicach (obecnie część Czechowic-Dziedzic). Syn Antoniego i Ewy z Pękalów.
Należał do Polowej Drużyny „Sokoła” w Dziedzicach.
W czasie I wojny światowej w sierpniu 1914 r. wyjechał do Krakowa, gdzie wstąpił do Legionów Polskich. W końcu 1916 r. był żołnierzem 5 komp. 5 pp LP. Ranny 5 lipca 1916 r. podczas bitwy pod Kościuchnówką, leczył się w szpitalu twierdzy nr 4 w Krakowie.
Po kryzysie przysięgowym od września 1917 r. w Polskim Korpusie Posiłkowym. Służył w 5 komp. 2 pp LP. W następstwie przejścia II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918) internowany przez Austriaków w Szaldobos.
W niepodległej Polsce mieszkał w Dziedzicach. Był strażnikiem granicznym.
Zmarł 18 kwietnia 1974 r. i został pochowany na Cmentarzu Parafialnym przy ul. Legionów 57 w Czechowicach-Dziedzicach.
Odznaczony Krzyżem Niepodległości.
Żonaty z Antoniną Budną, miał z nią czworo dzieci m.in. syna Tadeusza.

Monitor Polski nr 6/1934

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; „Monitor Polski” nr 6/1934; Pamiętnik legionisty. Czyn legionowy mieszkańców Czechowic-Dziedzic i sąsiednich miejscowości Śląska Cieszyńskiego, Czechowice-Dziedzice 1997; VII Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916; Spis zidentyfikowanych żołnierzy Legionów Polskich związanych ze Śląskiem Cieszyńskim, Legjonista Śląski. Jednodniówka wydana z okazji Obchodów 100-lecia Wymarszu Legionu Śląskiego, Cieszyn 2014.