Jan Łabęcki

(1898-1920)

Urodził się w 1898 r. w Sokołowie (obecnie Sokołów Małopolski).

Pracował jako szewc.

W czasie I wojny światowej od 8 października 1914 r. w Legionach Polskich. Służył w 16 komp. 2 pp LP. W jej składzie uczestniczył w kampanii karpackiej. Od maja 1915 r. w 5 komp. 4 pp LP. W jej składzie 15 lipca wyruszył na front. Uczestniczył w walkach na Lubelszczyźnie i Wołyniu. Chory, na początku października leczył się w szpitalu rezerwowym nr 1 w Brnie. Po rekonwalescencji pełnił służbę werbunkową w Bilgoraju, Żywcu i Łomży.

Po kryzysie przysięgowym w Legionach od września 1917 r. w Polskim Korpusie Posiłkowym. Służył w 9 komp. 2 pp LP. W następstwie przejścia II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918) internowany przez Austriaków Szeklence, Talaborfalva, Taracköz, Bustyahaza i Szaldobos.

Po 1918 r. w Wojsku Polskim. W marcu 1919 r. w stopniu kpr. w 6 komp. 17 pp. Potem należał do załogi pociągu pancernego „Poznańczyk”.

Poległ 30 lipca 1920 r. w walkach o Brześć nad Bugiem.

Pośmiertnie odznaczony Krzyżem Niepodległości.

Monitor Polski nr 64/1938

IV Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916; Lista strat Wojska Polskiego. Polegli i zmarli w wojnach 1918-1920, Warszawa 1934; „Monitor Polski” 1938, nr 64.