Jan Ogrodnik

(1892–1919)

ogrodnik janUrodził się 5 sierpnia 1892 r. w Nowym Sączu. Syn Wojciecha i Wiktorii z Przybytniowskich.

Po ukończeniu gimnazjum (1911) studiował na Wydz. Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Podczas I wojny światowej w sierpniu 1914 r. wstąpił do Legionów Polskich. Służył w 2 pp LP, walczył w Karpatach. W okresie od 21 maja do 22 lipca 1915 r. był słuchaczem III kursu szkoły podchorążych LP w Kamieńsku. Ukończył go z wynikiem bardzo dobrym, po czym został przydzielony do formowanego 6 pp LP. Służył w 7 komp. Dowodził plut., awansując 28 kwietnia 1916 r. na chor. piech., zaś 1 stycznia 1917 r. na ppor. piech. W okresie niemieckiego przeszkalania Legionów przydzielony do obozu ćwiczeń nr 6 w Zambrowie.

Po kryzysie przysięgowym z lipca 1917 r.  od września podjął służbę w Polskim Korpusie Posiłkowym. Był starszym oficerem–instruktorem na kursie w Bolechowie. Po przejściu II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918) internowany przez Austriaków w Taborfalva. Zwolniony, powrócił do kraju.

Na początku listopada wstąpił do formowanego w Lublinie 24 pp, w którym objął dowództwo 5 komp. 15 listopada awansowany przez gen. E. Rydza–Śmigłego na por. piech. 3 stycznia 1919 r. na czele komp. wyruszył na front ukraiński. 13 stycznia objął dowództwo II baonu 24 pp. 26 czerwca został ciężko ranny w piersi pod Lasowem, w sierpniu powrócił do pułku. Uczestniczył w walkach z Armią Czerwoną na froncie litewsko–białoruskim.

Poległ 22 listopada 1919 r. w zwycięskim wypadzie na Berkowicze nad Dźwina. Pochowany na cmentarzu Rakowickim w Krakowie w legionowej kwat. 50.

Pośmiertnie awansowany na kpt. piech. (ze starszeństwem z 1 kwietnia 1920) oraz odznaczony orderem Virtuti Militari 5 kl. i Krzyżem Niepodległości.

Rodziny nie założył.

CAW, akta Krzyża Niepodległości z 15 VI 1932; W.K. Cygan, Oficerowie Legionów Polskich 1914–1917. Słownik biograficzny t. 3, Warszawa 2006; Historia 6 Pułku Piechoty Legionów Józefa Piłsudskiego t. I: Tradycja, Warszawa 1939; Księga pamiątkowa 1830–29.XI–1930, Ostrów Mazowiecka 1930; Lista starszeństwa oficerów Legionów Polskich, Warszawa 1917; Lista strat Wojska Polskiego. Polegli i zmarli w wojnach 1918–1920, Warszawa 1934; „Monitor Polski” 1932, nr 140; J. Pałac, Zarys historii wojennej 24–go Pułku Piechoty, Warszawa 1929; E. Tomkowiak, w: Kawalerowie Virtuti Militari 1792–1945 t. II (1914–1921) cz. 2, Koszalin 1993; „Żołnierz Polski” nr 86/1920.