Józef Blum

(1894–po 1940)

Urodził się 16 lipca 1894 r. w Wieliczce. Syn Józefa.

Członek Zw. Strzeleckiego w Wieliczce.

W czasie I wojny światowej 7 sierpnia 1914 r. w składzie 3 sekcji plut. wielickiego Bolesława Szpunara wyruszył do oddzialu J. Piłsudskiego i do Legionów Polskich ps. „Cichy”. Jako podoficer służył w prowianturze V baonu 1 i 7 pp LP. Potem w 5 pp LP.

Po kryzysie przysięgowym od września 1917 r. w Polskim Korpusie Posiłkowym. W następstwie przejścia II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918) internoewany przez Austriaków w Witkowicach.

Zwolniony, został wcielony do armii austro-węgierskiej i wysłany na front włoski w rejon Udine.

W niepodległej Polsce w Straży Granicznej. W 1933 r. posiadał stopień podkomisarza. Po listopadzie 1938 r. awansował na komisarza, po czym w 1939 r. przeniesiony w stan spoczynku.

Po kampanii 1939 r. aresztowany przez Sowietów w Suwałkach. W 1940 r. zesłany w głąb Rosji.

Dalsze jego losy są nieznane.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości i Krzyżem Walecznych.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; J. Hojarczyk, Związki Strzeleckie w obwodzie wielickim (1912-1914), w: Z Dziejów Walk o Niepodległość t. 2, Warszawa 2013; Materiały do historii I Brygady, „Żołnierz Legionów i POW” nr 3-4/1939; „Monitor Polski” nr 292/1933.