Józef Bojdys

(1882-po 1937)

Urodził się 8 marca 1882 r. w Wilkowcach pow. Biała. Syn Tomasza i Katarzyny z Kajzerów. Brat Antoniego (zob.) i Ludwika (zob.).
W czasie I wojny światowej w Legionach Polskich. W stopniu szer. służył w II dyonie 1 part LP, walczącym w składzie I Brygady. Ranny w czerwcu 1915 r. na ternie Besarabii, leczył się w szpitalu rezerwowym nr 16 w Wiedniu, a w październiku w szpitalu w szkole ludowej w Białej. W marcu 1916 r. przebywał w szpitalu garnizonowym nr 15 w Krakowie. Jako inwalida 2 października zwolniony z Legionów.
W niepodległej Polsce mieszkał w Skoczowie. Pracował jako mechanik.
Zmarł po 1937 r.
Odznaczony Krzyżem Niepodległości i Krzyżem Walecznych.

Monitor Polski nr 64/1937

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; M. Cisek, M. Miodoński, W. Motyka, Wiara i wierność. Wkład Żywiecczyzny w czyn niepodległościowy 1914-1918, Milówka 2018; IV Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916; M. Gałęzowski, Na wzór Berka Joselewicza. Żołnierze i oficerowie pochodzenia żydowskiego w Legionach Polskich, Warszawa 2010; Lista strat Legionu Polskiego. Od 1 maja do 1 lipca 1915, Piotrków 1915; „Monitor Polski” nr 64/1937; VI Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.