Józef Brachaniec

(1895-1918)

Urodził się w 1895 r. w Prądniku Czerwonym koło Krakowa. Syn Antoniego.
Pracował jako murarz.
W czasie I wojny światowej od 1914 r. w stopniu szer. w Legionach Polskich. Służył w 1 komp. VI baonu 7 pp LP. Na początku grudnia 1914 r. chory, leczył się w szpitalu w Wiedniu. Potem powrócił do komp. Następnie w do 4 stycznia 1916 r. przebywał w szpitalu rezerwowym nr 1 w Wiedniu. Później w kadrze Komendy Grupy w Kozienicach. W maju w składzie komp. marszowej powrócił na front. W 1917 r. w komp. saperów nr 2.
Student.
Od listopada 1918 r. w WP. W stopniu kpr. służył w półkom. saperów 5 pp leg. Uczestniczył w odsieczy Lwowa i w dalszych walkach z Ukraińcami w okolicach miasta.
Poległ 13 grudnia 1918 r. w Janowie. Pochowany na Cmentarzu Obrońców Lwowa pole IX.
Pośmiertnie odznaczony Krzyżem Niepodległości i Krzyżem Walecznych.

Monitor Polski nr 293/1932

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich t. I, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; „Monitor Polski” nr 293/1932; Obrona Lwowa 1-22 listopada 1918 t. 3, Lwów 1939; V Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916; W obronie Lwowa i wschodnich Kresów. Polegli od 1-go listopada 1918 do 30-go czerwca 1919 r., Lwów 1926; J. Wereszyca [D. Łomaczewska], Przewodnik po Cmentarzu Obrońców Lwowa, Warszawa 1989.