Józef Julian Lasoń

(1889-1967)

Urodził się 30 lipca 1889 r. w Krakowie. Syn Piotra oraz Marii Magdaleny z Figlewiczów. Brat Gustawa (zob.).

Początkowo uczęszczał do gimnazjum, a potem do szkoły handlowej i techniczno-graficznej w Krakowie, którą ukończył w 1909 r.

Następnie pracował jako drukarz w Nowym Targu.

Członek Zw. Strzeleckiego ps. „Bej”.

W czasie I wojny światowej od sierpnia 1914 r. w oddziale J. Piłsudskiego i Legionach Polskich. Służył w 2 komp. III baonu 1 pp LP i w czasie walk pod Laskami został ranny w szczękę (23-26 października). Ponownie ranny pod Konarami (16-25 maja 1915) jako żołnierz 2 komp. V baonu 7 pp LP. W połowie roku w stopniu sierż. służył w podlegającym Dep. Wojskowemu NKN Centralnym Biurze Poborowym. Od czerwca do lipca był emisariuszem Dep. Wojskowego NKN  odpowiedzialnym za gminy Gidle i Kłomnice. Od 27 stycznia do 19 lutego 1916 r. w 1 komp. baonu uzupełniającego nr 2. Następnie przebywał na froncie na Wołyniu w szeregach 2 pp LP. 1 stycznia 1917 r. otrzymał stopień chor. kanc.W marcu 1917 r. przeszedł do Krajowego Inspektoratu Zaciągu. Służył w Inspektoracie Werbunkowym w Kaliszu.

Po kryzysie przysięgowym w Legionach od września 1917 r. w Polskim Korpusie Posiłkowym. Służył w nim do likwidacji korpusu w następstwie przejścia II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918).

Od 1918 r. w WP. 31 października przyznano mu stopień ppor. piech. (z 1 marca). 10 stycznia 1919 r. był naczelnikiem kancelarii PKU w Łowiczu, 2 lutego wyznaczono go naczelnikiem kancelarii PKU w Kaliszu.

W czerwcu 1921 r. w 20 pp. Zweryfikowany jako kpt. piech. z 1 czerwca 1919, służył w PKU Kraków miasto (1923-luty 1925), a potem w 2 pp leg. 31 października 1926 r. przeszedł w stan spoczynku.

Dziennikarz i literat. Publikował m.in. w Naprzodzie, Nowej Reformie i Nowości Ilustrowanej.

Podczas II wojny światowej uczestniczył w ruchu oporu w szeregach Korpusu Bezpieczeństwa. Nosił ps. „As”. Otrzymał stopień ppłk. st. sp. piech.

Zmarł 8 stycznia 1967 r. Pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie kwat. B-28.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości, dwukrotnie Krzyżem Walecznych, w PRL otrzymał order Odrodzenia Polski 5 kl.

Opublikował: Legiony. Scen dziesięć, Warszawa 1917; Legiony na Wołyniu: kilka kart z pamiętnika, Kraków 1918; Obrazek z życia legionistów w polu, w: Kalendarz Przyjaciel Żołnierski 1917.

Monitor Polski nr 217/1932

W.K. Cygan, Oficerowie Legionów Polskich 1914-1917. Słownik biograficzny t. 3, Warszawa 2006; Legionista Polski. Kalendarz Naczelnego Komitetu Narodowego na rok 1916, Kraków brw; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; Lista strat Legionu Polskiego. Od lipca do października 1915, Piotrków 1915; Lista starszeństwa oficerów Legionów Polskich, Warszawa 1917; S. Łoza, Czy wiesz kto to jest? t. 2, Warszawa 1939; „Monitor Polski” nr 217/1932; Powązki. Cmentarz komunalny dawny wojskowy w Warszawie, Warszawa 1989; Rocznik oficerski 1923, 1924, 1928; Rocznik oficerski rezerw 1934.