Kazimierz Aubek

1899–1975

Urodził się 1 sierpnia 1899 r. w Śniatyniu (obecnie na Ukrainie). Syn Jana. Uczył się w Szkole Realnej do VII klasy.

Podczas I wojny światowej wstąpił do Legionów Polskich; służył w 7 komp. 2 Pułku Piechoty II Brygady LP, w stopniu szer. Ranny w czerwcu 1915 r. Później chory, do 10 marca 1916 r. przebywał w szpitalu epidemicznym w Opawie. Po rekonwalescencji przydzielony do 2. kompanii uzupełniającej.

W niepodległej Polsce (po 11 listopada 1918) był podoficerem zawodowym Wojska Polskiego. W roku 1928 posiadał stopień st. sierż. Służył w 2 dyonie samochodowym, od roku 1931 w 5 dyonie samochodowym.

Po klęsce kampanii wrześniowej 1939 r. przedostał się do Francji, następnie do Wielkiej Brytanii. Służył w 1 Dywizji Pancernej gen. Stanisława Maczka, uzyskując stopień chor.

Po wojnie powrócił do Polski. Zmarł 5 sierpnia 1975 r., został pochowany na Cmentarzu Wojennym przy ul. Białej w Lublinie.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości, trzykrotnie Krzyżem Walecznych i brązowym Krzyżem Zasługi.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938 Słownik biograficzny t. 2, t. I: Uzupełnienia, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011, 2014; Lista strat Legionu Polskiego. Od lipca do października 1915, Piotrków 1915; Lwów i Małopolska Wschodnia w Legionach Polskich 1914–1917, Lwów 1935; „Monitor Polski” 1931, nr 260; VI Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.