Ludwik Brix

(1900–po 1937)

Ludwik BrixUrodził się 26 października 1900 r. w Angelówce pow. Złoczów. Syn Józefa i Barbary z Kolingerów. W czasie I wojny światowej 15 listopada 1917 r. wstąpił do Polskiego Korpusu Posiłkowego. W stopniu kan. służył w 2 baterii armat 1 part. W następstwie przejścia II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918) internowany przez Austriaków w Huszt (do 13 kwietnia). Zwolniony, został wcielony do armii austro-węgierskiej. Walczył na froncie włoskim, a potem serbskim, gdzie został ranny. W niepodległej Polsce pracował jako asystent i dyżurny ruchu w PKP. W końcu lat 30. był zawiadowcą na stacji kolejowej Kurawice pow. Przemyślany. Zmarł po 1937 r. Odznaczony Medalem Niepodległości.

Monitor Polski nr 64/1937

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich t. I, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; Lwów i Małopolska Wschodnia w Legionach Polskich 1914-1917, Lwów 1935; „Monitor Polski” nr 64/1937.