Michał Badyna

(1883-1965)
Urodził się 19 września 1883 r. w Kwieciszewie koło Mogilna. Syn Pawła i Katarzyny z Kwiatkowskich.

Ukończył szkołę elementarną w Kwieciszewie, po czym w latach 1900-1902 kształcił się w zawodzie murarza.

W latach 1904-1906 odbywał obowiązkową służbę wojskową w armii niemieckiej. Po jej ukończeniu powrócił do rodzinnej wsi i podjął pracę zawodową.

W 1910 r. wyjechał do Stanów Zjednoczonych. Tam należał do „Sokoła”. 7 kwietnia 1912 r. powrócił do kraju i kontynuował pracę zawodową.

Po wybuchu wojny w 1914 r. zmobilizowany do armii niemieckiej, służył w niej do 2 grudnia 1918 r. Zdemobilizowany, powrócił do Kwieciszewa.

Tam wszedł w skład Rady Delegatów Robotniczych i Żołnierskich. Był organizatorem i dowódcą kwieciszewskiego oddziału Straży i Służby Bezpieczeństwa.

Po wybuchu powstania wielkopolskiego 28 grudnia 1918 r. brał udział w zajęciu koszar 49 pp w Gnieźnie. 2 stycznia 1919 r. na jego czele opanował Kwieciszewo. Potem uczestniczył w zajęciu Inowrocławia i pobliskich miejscowości. Służył w 5 pstrz wlkp. 6 kwietnia w stopniu sierż. przeniesiony do rezerwy.

W niepodległej Polsce początkowo służył w policji, lecz wkrótce powrócił do zawodu murarskiego. Prowadził firmę murarską, budował m.in. gmach Kasy Chorych w Mogilnie.

Od 1924 r. pierwszy naczelnik Ochotniczej Straży Pożarnej w Kwieciszewie.

Członek Związku Weteranów Powstań Narodowych RP.

Po kampanii 1939 r. wysiedlony do Skulska w pow. konińskim. Po pół roku przeniósł się do Lenartowa, a potem do Radwenczewa, gdzie jako murarz pracował w tamtejszym majątku.

2 lutego 1945 r. powrócił do Kwieciszewa i podjął pracę zawodową w tamtejszym Państwowym Gospodarstwie Rolnym.

Należał do Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego i Związku Bojowników o Wolność i Demokrację.

Zmarł 29 kwietnia 1965 r. i został pochowany na Cmentarzu Parafialnym w Kwieciszewie.

Odznaczony Medalem Niepodległości i brązowym Krzyżem Zasługi.

Żonaty (od 29 IX 1919) z Agnieszką Wojtaszak, miał z nią córki Kunegundę zamężną Twarużek i Henrykę oraz synów Mariana, Wacława, Władysława i Kazimierza.

Członek honorowy Ochotniczej Straży Pożarnej w Kwieciszewie.

W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863-1938. Słownik biograficzny t. 2, Mińsk Mazowiecki-Warszawa-Kraków 2011; P. Lachowicz, Michał Badyna – dowódca oddziału z Kwieciszewa, „Pałuki” 2008, nr 52; „Monitor Polski” 1932, nr 259.