Michał Barwiołek

(1895–1940)

Michał BarwiołekUrodził się 15 września 1895 r. w Tymowej pow. Brzesko. Syn Jakuba i Agaty z Niesiołów.

Ukończył cztery klasy szkoły powszechnej, uczył się w szkole rolniczej w Dublanach.

W czasie I wojny światowej 24 sierpnia 1914 r. wstąpił do Legionów Polskich. Służył w 9 komp. 3 pp LP. Awansował kolejno od stopnia szer. do stopnia sierż. Szczególnie wyróżnił się w bitwie pod Zadobrówką (12 czerwca 1915). Ranny dwukrotnie. Do 30 listopada 1915 r. przebywał w Domu Uzdrowieńców LP w Kamieńsku. Następnie powrócił do pułku. Uzyskał stopień st. szer. 14 lutego 1918 r. zwolniony z Legionów.

Od 1 listopada 1918 r. w WP. Początkowo w 4 pp leg, a od 26 marca 1919 r. w 3 pp leg. Jako dowódca plut. ckm uczestniczył w walkach z Ukraińcami i bolszewikami. Ranny pod Nowogródkiem. Po zakończeniu działań wojennych 18 grudnia 1920 r. zdemobilizowany.

W okresie od 16 lutego 1921 do 30 września 1928 r. pełnił służbę w Policji Państwowej.

Od 1 marca 1929 r. ponownie w 3 pp leg. Był kolejno szefem komp., instruktorem i szefem kancelarii baonu. W 1939 r. otrzymał stopień chor.

Podczas kampanii 1939 r. dostał się do niewoli sowieckiej. Przebywał w obozie w Kozielsku.

Wywieziony na podstawie listy nr 054/3 z 5 maja 1940 r., wkrótce potem został zamordowany w lesie katyńskim.

Odznaczony orderem Virtuti Militari 5 kl., Krzyżem Niepodległości, trzykrotnie Krzyżem Walecznych i brązowym Krzyżem Zasługi, pośmiertnie (2007) awansował na ppor.

Żonaty ze Stanisławą Czajkowską, miał z nią córkę Krystynę i synów Edmunda oraz Kazimierza.

Jego pamięci poświęcono tablicę w katedrze polowej WP w Warszawie.

K. Banaszek, W.K. Roman, Z. Sawicki, Kawalerowie orderu Virtuti Militari w mogiłach katyńskich, Warszawa 2000; J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863-1938. Słownik biograficzny t. 4, Mińsk Mazowiecki-Warszawa-Kraków 2012; Katyń. Księga Cmentarna Polskiego Cmentarza Wojennego, Warszawa 2000; Lista strat Legionu Polskiego. Od 1 maja do 1 lipca 1915, Piotrków 1915; „Monitor Polski” nr 132/1931; V Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.