Michał Iwulski

(1896–1942)

Urodził się 22 maja 1896 r. w Szarowie pow. Bochnia. Syn Kazimierza i Jadwigi.
Członek Zw. Strzeleckiego.
W czasie I wojny światowej w Legionach Polskich. Służył w 3 pp LP. W 1915 r. przebywał w niewoli rosyjskiej w Penzie. W lutym 1919 r. powrócił do domu. Po wyleczeniu się z chorób wstąpił do WP.
Brał udział w wojnie z bolszewikami, po zakończeniu której został przeniesiony do rezerwy. Zweryfikowany jako por. rez. piech. z 1 czerwca 1919 r.
Ukończył Uniwersytet Jagielloński. Był ekonomistą.
Właściciel gospodarstwa sadowniczego w Szarowie.
W czasie II wojny światowej brał udział w działalności konspiracyjnej. Aresztowany 10 sierpnia 1940 r. przez funkcjonariuszy gestapo, został uwięziony w więzieniu przy ul. Montelupich w Krakowie. Stamtąd wysłany do obozu koncentracyjnego w Auschwitz (przybył tu 10 stycznia 1941 r., nr więźnia 9181), a w czerwcu 1942 r. do Gross-Rosen.
Tam zmarł 10 sierpnia 1942 r.
Odznaczony orderem Virtuti Militari 5 kl., Krzyżem Niepodległości i dwukrotnie Krzyżem Walecznych.

Monitor Polski nr 260/1931

Lista strat Legionu Polskiego. Od lipca do października 1915, Piotrków 1915; „Monitor Polski” nr 260/1931; Rocznik oficerski 1923, 1924; Rocznik oficerski rezerw 1934; A. Wójcik, Wojna braci Iwulskich, „Dziennik Polski” z 1 IX 2012.