Mieczysław Abderman

1899 – po 1933

Urodził się 18 czerwca 1899 r. w Krakowie. Syn Franciszka i Walerii z Bałandów, brat Zygmunta (zob.). Wyznanie rzymskokatolickie.

Po wybuchu I wojny światowej od 3 sierpnia 1914 r. służył w oddziałach strzeleckich Józefa Piłsudskiego, od 16 sierpnia w Legionach Polskich. Przydzielony do 1 pp LP,  5 października został zwolniony z powodu młodego wieku. Ponownie wstąpił do Legionów Polskich 9 lutego 1917 r., przydzielony do 2 baterii 1 part LP. Po kryzysie przysięgowym z lipca 1917 r. od września podjął służbę w Polskim Korpusie Posiłkowym w piekarni polowej, Po przejściu II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918) został zwolniony ze służby.

W niepodległej Polsce (po 11 listopada 1918) ukończył III Gimnazjum Klasyczne im. Jana Sobieskiego w rodzinnym mieście, w roku 1919 uzyskał maturę.

Zmarł po 1933 r.

Odznaczony Medalem Niepodległości.

WBH syg. akt II.56.11995; J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863-1938. Słownik biograficzny t. 1, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011; Księga pamiątkowa III Gimnazjum, obecnie II Liceum im. Króla Jana Sobieskiego w Krakowie [1883–1958], Kraków 1958; „Monitor Polski” 1933, nr 292.