Mieczysław Ambroż

(1897–1942)

Mieczysław AmbrożUrodził się 5 maja 1897 r. w Bogorii na Kielecczyźnie. Syn Antoniego i Zofii z Boczowskich.

W czasie I wojny światowej w Legionach Polskich ps. „Warchał”. W okresie od 19 marca do 8 sierpnia 1915 r. służył w 3 pp LP. Następnie w Polskiej Organizacji Wojskowej.

Od 3 listopada 1918 r. w WP. Z dniem 11 stycznia 1921 r. przeniesiony do rezerwy. Z dniem 1 września 1932 r. mianowany ppor. rez. piech.

W niepodległej Polsce (po 11 listopada 1918) mieszkał we wsi Świętomarz na Kielecczyźnie. Był kierownikiem tamtejszej siedmioklasowej szkoły. Społecznik, z jego inicjatywy powstała tamtejsza straż pożarna. W latach 1926–1927 naczelnik OSP w Tarczku. W 1937 r. przeniósł się do Starachowic, gdzie pracował jako nauczyciel w szkole powszechnej. Należał do Związku Legionistów Polskich. 30 sierpnia 1939 r. zmobilizowany do WP.

Podczas kampanii wrześniowej 1939 r. walczył w szeregach 4 Pułku Piechoty Legionów. Po zakończeniu walk powrócił do Starachowic. Od listopada  uczestniczył w działalności konspiracyjnej w szeregach SZP/ZWZ/AK pod pseudonimem „Wyrwa”. Wiosną 1942 r. przestał uczyć w szkole, po czym, zagrożony aresztowaniem, ukrywał się. Aresztowany w nocy na 4 czerwca 1942 r., następnego dnia został przewieziony do więzienia gestapo w Radomiu. Wysłany do obozu koncentracyjnego w Auschwitz (nr więźnia 37616). Przebywał w nim do 7 lipca, po czym przewieziono go do obozu koncentracyjnego w Mauthausen, gdzie zmarł 24 sierpnia 1942 r.

Żonaty (od 1923) z Lucyną Malinowską, miał z nią dzieci.

Wraz z żoną jest patronem Zespołu Szkół w Szerzawach, tablica poświęcona jego pamięci znajduje się w kościele w Kałkowie.

Odznaczony Medalem Niepodległości, pośmiertnie awansował na por.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938 Słownik biograficzny t. 1, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011; „Monitor Polski” 1933, nr 171; Rocznik oficerski rezerw 1934; www.gmina–pawlow.pl.