Mieczysław Błotnicki

(1897–1920)

Urodził się 9 lutego 1897 r. w Jaśle. Syn Wojciecha, nauczyciela, i Józefy z Małeckich.

Był uczniem gimnazjum, zapewne w Krakowie, a od 1912 r. w II gimnazjum w Nowym Sączu; ukończył sześć klas.

W czasie I wojny światowej od 14 sierpnia 1914 r. w oddziałach strzeleckich i Legionach Polskich. Służył I plut. 13 komp. 2 pp LP. Podczas kampanii karpackiej ranny, 1 listopada 1914 r. przebywał w szpitalu w Dombo. Później służył w 8 komp. 4 pp LP. W jej składzie brał udział w walkach na Lubelszczyźnie i Wołyniu. Chory, na początku stycznia 1916 r. przebywał w szpitalu Czerwonego Krzyża w Nowym Sączu. W tym też miesiącu zdał maturę w macierzystym gimnazjum. Awansował na st. szer. W kwietniu przebywał w stacji zbornej LP w Krakowie. Zapisał się na Wydz. Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Po kryzysie przysięgowym od września 1917 r. w Polskim Korpusie Posiłkowym. Służył w part, przebywał w szkole podchorążych. W następstwie przejścia II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918) internowany przez Austriaków w Bustyahaza.

Od listopada 1918 r. w WP. Służył w 1 psp. W lutym 1919 r. w 2 komp. uzupełniającej. W tym też roku mianowany pchor. Następnie na froncie bolszewickim. Uczestniczył w wyprawie kijowskiej. Ciężko ranny podczas walk odwrotowych.

Zmarł z ran 20 czerwca 1920 r. na terenie Wołynia.

Pośmiertnie odznaczony Krzyżem Niepodległości i trzykrotnie Krzyżem Walecznych.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; J. Giza, Legioniści z nowosądeckich gimnazjów czasu wielkiej wojny 1914-1918, Kraków-Nowy Sącz 2018; J. Giza, Sądecki garnizon i jego żołnierze w pierwszych latach niepodległości 1918-1922, Kraków 2015; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; „Monitor Polski” nr 178/1937; VI Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.