Mieczysław Broniatowski

(1891-1965)

Urodził się 29 marca 1891 r. w Czętochowie. Syn Szymona i Heleny z Kamińskich. Brat Ludwika (zob).
Uczył się w szkole K. Gabrylskiego.
Aktor, w latach 1910-1911 występował w Teatrze im. Słowackiego w Krakowie. Grał role epiodyczne, potem prawdopodobnie wstępował w teatrze lwowskim.
Ukończył studia polonistyczne, po czym pracował jako nauczyciel w Państwowym Seminarium Nauczycielskim w Szczebrzeszynie i w gimnazjum w Płocku. W latach 1927-1929 równocześnie sprawował funkcję kierownika literackiego Teatru Miejskiego w Płocku i kierownika Teatru Międzyszkolengo. W końcu lat 30. pracował jako radca w Ministerstwie Skarbu w Warszawie.
Podczas II wojny światowej przebywał na terenie okupacji sowieckiej. Do 1941 r. był nauczycielem języka polskiego w szkole średniej w Białymstoku, aktorem, reżyserem i tłumaczem tekstów z języka rosyjskiego w polskich teatrach lalek w Grodnie i Stołpcach oraz inspektorem Okręgowego Wydz. Sztuki w Baranowiczach, a także lektorem, recytatorem, aktorem i tłumaczem w miejscowym radiowęźle.
Po II wojnie śwatowej w Polsce. Pracował jako naczelnik wydz. szkolnictwa teatralnego, naczelnik wojewódzkiego wydz. kultury i sztuki w Krakowie. Później był reżyserem i zastępcą kierownika Teatru Polskiego Radia.
Zmarł 20 listopada 1965 r. w Warszawie.
Odznaczony Medalem Niepodległości.
Żonatyz Ireną Marią Brzesińską, miał z nią dziecko, a potem z N.; małżeństwo to było bezpotomne.

Monitor Polski nr 259/1937

„Monitor Polski” nr 259/1937; Słownik Biograficzny Teatru Polskiego 1765-1965, Warszawa 1973.