Natan Bojman

(1898–po 1937)

Urodził się 14 sierpnia 1898 r. w Szydłowcu. Syn Icka i Ruchli (Róży) z Kaców.

Ukończył czteroklasową szkołę powszechną w Łodzi, następnie pracował w piekarni prowadzonej przez ojca.

Podczas I wojny światowej, 8 lutego 1916 r. w Radomiu wstąpił do Legionów Polskich. Po trzytygodniowym przeszkoleniu w Kozienicach przydzielony do 6 komp. 4 Pułku Piechoty III Brygady LP. Walczył na Wołyniu. Po kryzysie przysięgowym (lipiec 1917) został internowany przez Niemców w Szczypiornie. Ze względu na chorobę serca i reumatyzm, został zwolniony z obozu. Zamieszkał w Krakowie.

W niepodległej Polsce, w listopadzie 1918 r. został uznany za niezdolnego do służby wojskowej. W pierwszej połowie lat 30. XX wieku był bezrobotny, potem pracował jako szewc oraz został właścicielem zakładu obuwniczego.

Zmarł po 1937 r.

Był żonaty.

Odznaczony Medalem Niepodległości.

Monitor Polski nr 64/1937

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; M. Gałęzowski, Na wzór Berka Joselewicza. Żołnierze i oficerowie pochodzenia żydowskiego w Legionach Polskich, Warszawa 2010; „Monitor Polski” nr 64/1937.