Oswald Awin

(1894–po 1939)

Urodził się 16 września 1894 r. we Lwowie, syn Izaaka i Miny, w. mojżeszowe.  Pracował jako rymarz.

Po wybuchu I wojny światowej, 20 lipca 1915 r. wstąpił do Legionów Polskich. Początkowo służył w baonie uzupełniającym nr 3, następnie w okm 6 pp LP. W jego składzie 12 września wyruszył na front. Jesienią zachorował, od 1 listopada do 31 grudnia 1915 r. leczył się w Szpitalu Rezerwowym nr 2 w Cieszynie,  następnie w Domu Uzdrowieńców w Kamieńsku. Po rekonwalescencji pełnił służbę w formacjach tyłowych. Od 6 kwietnia  1916 r. powrócił na front, do 1 listopada był żołnierzem 1 part LP. Po kryzysie przysięgowym (lipiec 1917), we wrześniu  wcielony do armii austro-węgierskiej.

W niepodległej Polsce (po 11 listopada 1918), od roku 1919 służył w WP, w 1 part oraz w I baonie etapowym. Po  zdemobilizowaniu, w grudniu 1920 r. wyjechał z kraju. Do Polski powrócił w 1929 lub 1930 r. Początkowo mieszkał w Krakowie, następnie pracował jako rymarz we Lwowie. W roku 1937 powrócił do Krakowa. Był agentem handlowym w tym mieście oraz w Katowicach. Od roku 1936 należał do krakowskiego Oddziału Związku Legionistów Polskich.

Zmarł po 1939 r.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości (1938).

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938 Słownik biograficzny t. 2, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011; M. Gałęzowski, Na wzór Berka Joselewicza. Żołnierze i oficerowie pochodzenia żydowskiego w Legionach Polskich, Warszawa 2010; „Monitor Polski” 1938, nr 140.; V Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916; „Oleandry”, komunikat 4, 1936.