Robert Błasiak

(1898-1943)

błasiak robertUrodził się 31 sierpnia 1898 r. w Żywcu. Syn Romana i Marii z d. Sandorf.

W czasie I wojny światowej od 1915 r. w Legionach Polskich. Służył w II baonie 6 pp LP. Na początku maja 1916 r. leczył się w szpitalu twierdzy nr 4 w Krakowie. W końcu kwietnia 1917 r. w Stacji Zbornej LP w Wiedniu.

Od 9 marca 1919 r. w Wojsku Polskim. Do 1923 r. służył w 22 puł, awansując do stopnia wachm. Następnie w rezerwie.

Mieszkał w Tarnowie. Pracował jako mistrz zmianowy w Fabryce Związków Azotowych w Mościcach.

Członek Związku Legionistów Polskich.

Podczas II wojny światowej aresztowany przez Niemców, po czym 27 listopada 1942 r. osadzony w obozie koncentracyjnym w Auschwitz (nr więźnia 78 201).

Zginął 14 sierpnia 1943 r. w obozie.

Odznaczony Medalem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; J. Klistała, Martyrologium mieszkańców Żywca, Czernichowa, Gilowic, Jeleśni, Koszarawy, Lipowej, Łękawicy, Łodygowic, Milówki, Radziechowych, Rajczy, Stryszawy, Suchej, Węgierskiej Górki i innych – w latach 1939-1945. Słownik Biograficzny, Bielsko-Biała 2009; „Monitor Polski” 1938,  nr 140; M. Popiel, Spis członków Związku Legionistów Polskich w Mościcach, „Rocznik Tarnowski” 2014, nr 19; VI Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.