Roman Arlet

(1896–1962)

Roman ArletUrodził się 26 czerwca 1896 r. w Żywcu. Syn Józefa.

Od 1913 r. należał do Związku Strzeleckiego w Żywcu.

W czasie I wojny światowej od 3 sierpnia 1914 r. w oddziale J. Piłsudskiego i Legionach Polskich. Służył w 2 komp. III baonu 1 pp LP. Potem był żołnierzem baonu uzupełniającego nr 1. Następnie w stopniu uł. w 1 szw. 1 puł LP i szw. km 2 puł LP.

Po kryzysie przysięgowym od września 1917 r. w Polskim Korpusie Posiłkowym. Awansował na kpr. W następstwie przejścia II Brygady przez front pod Rarańczą (15/16 lutego 1918) 18 lutego internowany przez Austriaków w Witkowicach.

Od 26 listopada 1918 r. w WP. Służył w baonie żywieckim sformowanym w Łodygowicach, w jego składzie uczestniczył w walkach z Ukraińcami. W 1931 r. posiadał stopień st. sierż. Służył wówczas w 6 komp. 3 psp.

Należał do Związku Legionistów Polskich. Awansował do stopnia kpt.

Zmarł 4 kwietnia 1962 r. i został pochowany na Cmentarzu Parafialnym przy ul. Komonieckiego w Żywcu.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości i brązowym Krzyżem Zasługi.

Monitor Polski nr 179/1931

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914–1918 t. 1, Kraków – Warszawa – Zalesie Górne 2017; J. Cisek, K. Stepan, Lista strat Legionów Polskich 1914–1918, Kraków 2006; M. Cisek, M. Miodoński, W. Motyka, Wiara i wierność. Wkład Żywiecczyzny w czyn niepodległościowy 1914–1918, Milówka 2018; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863–1938 Słownik biograficzny t. 2, Mińsk Mazowiecki – Warszawa – Kraków 2011; „Monitor Polski” 1931, nr 179; informacje Mirosława Miodońskiego.