Urodził się 23 listopada 1898 r. w Pniewach. Syn Melchiora, krawca, i Anny z Andersów. Brat Stanisława (zob.).
Ukończył szkołę powszechną oraz trzyletnią szkołę zawodową; uzyskał dyplom mistrza piekarniczo-cukierniczego.
W czasie I wojny światowej w 1917 r. powołany do armii niemieckiej, walczył na froncie zachodnim. Zdemobilizowany w 1918 r., powrócił do domu.
Od końca grudnia 1918 r. uczestnik powstania wielkopolskiego. Następnie w Wojsku Polskim. Brał udział w walkach z bolszewikami. Po wojnie przeniesiony do rezerwy.
W niepodległej Polsce mieszkał w Poznaniu. Pracował jako piekarz. Od 1929 r. dzierżawił dwie piekarnie przy ul. Kramarskiej i Żupańskiego. W 1932 r. został kierownikiem restauracji „U Fangrata”. W 1935 r. kupił od Kurta Fischera w Chojnicach hotel, restaurację i kawiarnię.
Należał do Związku Powstańców Wielkopolskich.
Podczas II wojny światowej poszukiwany przez Niemców ukrywał się w Warszawie i okolicach.
Po zakończeniu wojny powrócił do Poznania, gdzie pracował jako instruktor i rzeczoznawca ds. gastronomii. W 1968 r. przeszedł na emeryturę.
Zmarł 27 maja 1981 r. w Poznaniu i został pochowany na tamtejszym Cmentarzu Komunalnym nr 2 (Junikowo).
Odznaczony Medalem Niepodległości i srebrnym Krzyżem Zasługi, w PRL otrzymał order Odrodzenia Polski 5 kl.
Żonaty z Jadwigą Pazderską, miał córkę Eugenię Krystynę (ur. 23 IV 1931) zamężną Żyła, inżyniera rolnika.
Kartoteka ewidencji ludności 1870–1931, www.e-kartoteka.net/pl/search?signature=14559#show [dostęp 24 VI 2021]; „Monitor Polski” nr 293/1932; E. Tomkowiak, Judek Roman, www.pw.ipn.gov.pl/pwi/form/r5506096080940,JUDEK-Roman.html [dostęp 24 VI 2021].