Ryszard Franciszek Bojankiewicz

(1894-1972)

Urodził się 9 marca 1894 r. w Zamościu. Syn Jana i Marii z Niklewiczów.
W 1912 r. uciekł z domu w Zamościu, udając się do krewnych w Chabarowsku. Potem pracował w różnych majątkach, w cegielniach itp. między Dnieprem a Wołgą. Wybuch I wojny światowej zastał go w Carycynie.
Powrócił wówczas do kraju i w stopniu uł. wstąpił do Legionu Puławskiego. Służył w 1 szw. kawalerii, awansując do stopnia plut. W 1915 r. skierowany do Michajłowskiej Szkoły Oficerskiej w Kijowie, po jej ukończeniu w stopniu chor. został wcielony do 22 pstrz. Potem w składzie „baonu śmierci” walczył na froncie rumuńskim.
Po przewrocie bolszewickim (listopad 1917 r.) przeszedł do II Korpusu Polskiego. Brał udział w bitwie z Niemcami pod Kaniowem (11 maja 1918). Po kapitulacji korpusu (12 maja) przedostał się do Kijowa, a stamąd w lipcu do Murmańska. Wstąpił do oddziału murmańskiego. W październiku wysłanyz misją do kraju, przez Moskwę i Kijów dotarł do Polski i 18 listopada przybył do Warszawy, wstępując do WP.
Ukończył Oficerską Szkołę Jazdy w Przemyślu. Zatrzymany w niej jako instruktor, później należał do grupy olimpijskiej. Latem 1920 r. w stopniu ppor. kaw. przeszedł do służby liniowej w 1 dyonie syberyjskiej jazdy (potem: 4 psk). Walczył z bolszewikami na froncie północnym.
Po zakończeniu wojny przeniesiony do rezerwy z tym jednak, iż został zatrzymany w służbie czynnej, a potem przemianowany na oficera służby stałej (kpt. lotn. z 1 lipca 1919). W 1923 r. uczył się w Szkole Obserwatorów i Strzelców Lotniczych. Po jej ukończeniu przydzielony do 4 plotn (1924). W 1928 r. należał do personelu Oficerskiej Szkoły Lotniczej. Awansowany 1 stycznia 1930 r. na mjr. lotn., w 1932 r. służył w Centrum Wyszkolenia Oficerów Lotnictwa. 19 marca 1938 r. otrzymał stopień ppłk. lotn. Wiosną 1939 r. kierował wydz. lotnisk w Kierownictwie Zaopatrzenia Lotnictwa.
Podczas II wojny światowej w PSP. Służył m.in. w RAF w Hucknall.
Po wojnie i demobilizacji osiedlił się w Walii.
Zmarł 30 sierpnia 1972 r. w Llanfyrnach i został pochowany w Cardigan.
Odznaczony orderem Virtuti Militari 5 kl., Krzyżem Niepodległości, Krzyżem Walecznych i srebrnym Krzyżem Zasługi.
Żonaty (od 1924 r.) z Ludmiłą Elsner, miał z nią syna Ryszarda Ładysława (ur. 1928).

Monitor Polski nr 92/1932

Bojankiewicz Ryszard Franciszek 1894-1972, www.elenkovskie.wixsite.com (dostęp 22 IV 2018); „Monitor Polski” nr 92/1932; Rocznik oficerski 1923, 1924, 1928, 1932; R. Rybka, K. Stepan, Rocznik oficerski 1939, Kraków 2006.