Stanisław Babiński

(1896–1927)

Urodził się 9 maja 1896 r. w Choczni.

W czasie I wojny światowej wstąpił do Legionów Polskich. W stopniu szer. służył w V baonie I Brygady. Ranny, w styczniu 1915 r. leczył się w szpitalu w Cieszynie. Następnie w III plut. 4 komp. IV baonu 5 pp LP. Ponownie ranny 1 lutego 1916 r. w obie nogi na patrolu nad Wiesiołuchą. Po wyleczeniu się z ran skierowany do kadry Komendy Grupy LP w Kozienicach. W maju 1916 r. w składzie komp. marszowej powrócił na front. Służył w 1 komp. IV baonu 5 pp LP.

Zmarł w 1927 r.

Pośmiertnie odznaczony Krzyżem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863-1938. Słownik biograficzny t. 2, Mińsk Mazowiecki-Warszawa-Kraków 2011; W. Lipiński, Szlakiem I Brygady, Warszawa 1927; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; „Monitor Polski” nr 6/1934; Spis alfabetyczny I baonu 2(5) pp I Brygady LP, rkps, (Lamus XXXVII Aukcja, 7 XII 2013, poz.181); VI Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.