Stanisław Berger

(1895–1915)

Urodził się 20 listopada 1895 r. w Dębicy. Syn Roberta, nauczyciela, i Eugenii z Kobosowiczów. Brat Jana Mieczysława (zob.) i Tadeusza Józefa (zob.).

Uczył się w seminarium nauczycielskim, zapewne w Krakowie.

Od sierpnia 1914 r. w Legionach Polskich. Początkowo służył w 13 komp. 2 pp LP. W jej składzie uczestniczył w kampanii karpackiej. Ranny 29 października 1914 r. podczas bitwy pod Mołotkowem. W końcu roku przebywał w stacji chorych w Szombathely. Później służył w 10 komp., uzyskując stopień kpr.

Poległ 7 listopada 1915 r. pod Bielgowem.

Pośmiertnie odznaczony Krzyżem Niepodległości.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; J. Cisek, K. Stepan, Lista strat Legionów Polskich 1914-1918, Kraków 2006; M. Gałęzowski, Na wzór Berka Joselewicza. Żołnierze i oficerowie pochodzenia żydowskiego w Legionach Polskich, Warszawa 2010; Lista chorych, rannych, zabitych i zaginionych legionistów do kwietnia 1915 roku, Oświęcim 1915; T. Malinowski, M. Szumański, 2 Pułk Piechoty Legionów t. I: Karpaty, Warszawa 1939; „Monitor Polski” nr 167/1932.