Stanisław Izdebski

(1894–1916)

Urodził się 13 listopada 1894 r. w Nowym Sączu. Syn Stanisława i Anny z Kotarbów. Brat Edwarda (zob.).
Od 1905 r. uczył się w I gimnazjum w Nowym Sączu i w 1913 r. uzyskał maturę. Następnie studiował na Wydz. Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Od 1911 r. członek do Zw. Strzeleckiego.
W czasie I wojny światowej 6 sierpnia 1914 r. w oddziale strzeleckim z Nowego Sącza wyruszył do Krakowa, gdzie wstąpił do oddziału J. Piłsudskiego i Legionów Polskich ps. „Szerszeń”. Służył w 2 komp. II baonu 5 pp LP. W końcu stycznia 1915 r. chory, przebywał w szpitalu zorganizowanym w gmachu „Sokoła” w Kętach. Następnie powrócił do komp. Uzyskał stopień sierż.
Poległ 5 lipca 1916 r. podczas bitwy pod Kościuchnówką. Pochowany na Cmentarzu Komunalnym w Nowym Sączu kwat. 4.
Pośmiertnie odznaczony orderem Virtuti Militari 5 kl., Krzyżem Niepodległości i czterokrotnie Krzyżem Walecznych.

Monitor Polski nr 292/1933

Bohaterom narodowym w hołdzie, Lwów 1936; J. Cisek, K. Stepan, Lista strat Legionów Polskich 1914-1918, Kraków 2006; Dzień Krwi i Chwały, „Panteon Polski” nr 10/1925; J. Giza, Legioniści z nowosądeckich gimnazjów czasu Wielkiej Wojny 1914-1918, Kraków-Nowy Sącz 2018; Lista strat Legionu Polskiego. Od 1 maja do 1 lipca 1915, Piotrków 1915; „Monitor Polski” nr 292/1933; VII Lista strat Legionów Polskich, Piotrków 1916.