Stefan Bierówka

(1895–1967)

Stefan BierówkaUrodził się 15 maja 1895 r. w Mszanie Dolnej. Syn Józefa i Reginy z d. Znackowska (?).

W czasie I wojny światowej w sierpniu 1914 r. wstąpił do Legionu Wschodniego, a po jego rozwiązaniu we wrześniu do Legionów Polskich. W stopniu szer. służył w 14 komp. 2 pp LP.

Po kryzysie przysięgowym z lipca 1917 r. w Polskim Korpusie Posiłkowym. W szeregach 2 pp LP brał udział w przejściu frontu pod Rarańczą (15/16 lutego 1918). Następnie w II Korpusie Polskim. Brał udział w bitwie z Niemcami pod Kaniowem (11 maja). Później powrócił do kraju.

Od 4 kwietnia 1919 r. służył w 4 komp. km 2 pp LP. Brał udział w wojnie z bolszewikami. 8 grudnia 1920 r. bezterminowo urlopowany, po czym przeniesiony do rezerwy.

Pracował (do 30 października 1922) w pracowni artykułów rzeźbiarskich i stolarskich Jakuba Szypulskiego i Józefa Potockiego w Gorlicach. Potem pracował na poczcie w Krakowie-Podgórzu. W 1925 r. zamieszkał w Mszanie Dolnej i tam kontynuował prace na poczcie. Założył własną Pracownię Stolarską Meblowo-Budowlaną.

Członek Zw. Legionistów Polskich.

Zmarł 7 marca 1967 r. w Mszanie Dolnej i został pochowany na tamtejszym Cmentarzu Parafialnym.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości i Krzyżem Walecznych.

Żonaty z Marią N., miał z nią synów Józefa i Kazimierza oraz córki Jadwigę, Annę i Barbarę.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; Monitor Polski” nr 167/1932; M. Mrózek, Legionista Stefan Bierówka (1895-1967), „Pod Lubogoszczą” nr 4/2008.