Tadeusz Adolf Bietkowski

(1895–1977)

Urodził się 30 lipca 1895 r. w Buczaczu. Syn Mariana i Heleny z Praczyńskich, brat Stanisława (zob.).

Absolwent gimnazjum w Stryju.

W czasie I wojny światowej 6 sierpnia 1914 r. wstąpił do oddziału J. Piłsudskiego i Legionów Polskich. Od końca sierpnia 1914 r. jako uł. służył w 1 szw. 1 puł LP. Ze względu na stan zdrowia 17 marca 1915 r. zwolniony z Legionów. Ponownie w Legionach, od 24 sierpnia pozostawał na etacie baonu uzupełniającego nr 1. Następnie w biurze werbunkowym Dep. Wojskowego NKN w Puławach. W lipcu 1916 r. przydzielony do 1 pp LP, zaś 12 lutego 1917 r. do taborów Legionów.

Po kryzysie przysięgowym z lipca 1917 r. w Polskim Korpusie Posiłkowym. Ze względu na stan zdrowia 14 stycznia 1918 r. zwolniony z szeregów.

Od 1 listopada 1918 r. w stopniu pchor. brał udział w obronie Lwowa przeciwko Ukraińcom. Służył, jako wachm. szef, w lotnym oddziale km, który od 21 listopada wchodził w skład 1 szw. „Wilków”.

Zweryfikowany jako por. kaw. z 1 czerwca 1919 r., służył w 2 puł (1923, 1924).  Był dowódcą plut. oraz zastępcą dowódcy szw. km. Przydzielony do Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudziądzu, był instruktorem wyszkolenia strzeleckiego. Ukończył studia prawnicze, uzyskując doktorat. Przeniesiony do audytoriatu, 1 stycznia 1927 r. awansował na kpt. aud. Był prokuratorem przy Wojskowym Sądzie Okręgowym nr VI (1928, 1932).

Po 1933 r. przeniesiony do rezerwy, objął stanowisko naczelnika wydz. Izby Skarbowej w Łodzi.

Po kampanii 1939 r. aresztowany przez Sowietów. Uwolniony po podpisaniu umowy Sikorski-Majski (30 lipca 1941), wstąpił do Armii Polskiej w ZSSR. Później był sędzią w 2 Korpusie Polskim we Włoszech. Awansował do stopnia mjr. aud.

Po II wojnie światowej pozostał na emigracji. Mieszkał w Londynie. Należał do Koła „Beliniaków”, był członkiem zarządu.

Zmarł 4 lutego 1977 r. w Aviemore w Szkocji i pochowany na tamtejszym Cmentarzu Laggantygown.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości, dwukrotnie Krzyżem Walecznych i srebrnym Krzyżem Zasługi.

Opublikował: Mój udział w Obronie Lwowa i powstanie lotnego oddziału k.m, w: Obrona Lwowa 1-22 listopada 1918 t. 2, Lwów 1936.

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; „Monitor Polski” nr 140/1932, 23/1934; Obrona Lwowa 1-22 listopada 1918 t. 3, Lwów 1939; Rocznik oficerski 1923, 1924, 1928, 1932; Spis ewidencyjny byłych żołnierzy 1 Pułku Ułanów Legionów Polskich Beliny im. Józefa Piłsudskiego, „Beliniak” nr 12/1962; Sprawozdanie kierownictwa  Filii c.k. Gimnazyum w Stryju za rok szkolny 1913, Stryj 1913; J. Żuławski, Rodowód i organizacja 1. Pułku Ułanów Leg. Pol. im. Józefa Piłsudskiego, „Przegląd Kawaleryjski” nr 7/1933.