Tadeusz Wiktor Idziński

(1897–po 1939)

Tadeusz Wiktor IdzińskiUrodził się 1 kwietnia 1897 r. w Nisku. Syn Wacława i Marii z Idzińskich. Ukończył gimnazjum w Rzeszowie (1918 r.). Od 1911 r. należał do skautingu. W 1914 r. wstąpił do Legionów Polskich ps. „Dundaczek”. Służył w 2 pp LP do 1918 r.; był ciężko ranny. Od 1918 do 1921 r. pełnił czynną służbę w WP, po czym przeszedł do rezerwy. Zweryfikowany jako por. rez. piech. z 1 czerwca 1919 r. Podjął wówczas studia na Wydz. Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ukończył je w 1926 r., uzyskując doktorat praw. Od 1927 r. pracował zawodowo w notariacie. W 1934 r. został notariuszem w Pilźnie i był nim do wojny. Członek organizacji społecznych i kombatanckich: prezes powiatowej Ligi Morskiej i Kolonialnej, członek zarządu powiatowego LOPP, członek zarządu powiatowego Zw. Legionistów Polskich, członek zarządu powiatowego i delegat do zarządu okręgowego Zw. Strzeleckiego. Zmarł w 1961 r. i został pochowany w Tarnowie na Cmentarzu Komunalnym w Mościcach. Odznaczony Krzyżem Niepodległości i Krzyżem Walecznych. Żonaty (od 1935 r.) z Marią Garbaczyńską.

Monitor Polski nr 64/1937

S. Łoza, Czy wiesz kto to jest? t. 2, Warszawa 1939; „Monitor Polski” nr 64/1937; Rocznik oficerski 1934.