Wanda Jabłońska

(1898–1954)

Urodziła się 1 stycznia 1898 r. w Usarzowie pow. Sandomierz. Córka Zdzisława Franciszka (zob.), ziemianina i Marii Matyldy z Prawdzic-Szczawińskich (zob.). Prawnuczka żołnierza z 1831 r., wnuczka powstańca 1863 r. Siostra Antoniego (zob.).

Studiowała historię i polonistykę na Uniwersytecie Jagiellońskim.

W czasie I wojny światowej od 1917 r. w POW. Była komendantką Oddziału Żeńskiego w Krakowie, kierowała też jego pracą wywiadowczą.

W niepodległej Polsce mieszkała w rodzinnej miejscowości.

Podczas II wojny światowej gospodarowała w majątku i prowadziła akcję pomocy materialnej potrzebującym.

Po wojnie i parcelacji majątku przez komunistów w 1945 r. zamieszkała w Sandomierzu. Pracowała jako nauczycielka w liceum. Od 1947 r. była kierowniczką Biblioteki Miejskiej.

Zmarła w 1954 r. Pochowana na Cmentarzu Parafialnym w Modliborzycach.

Odznaczona Krzyżem Walecznych, Medalem Niepodległości i srebrnym (?) Krzyżem Zasługi.

W. Grochowalski, Antoni Jabłoński (1896–1920). Najmłodszy beliniak, www.jpilsudski.org/artykuly-publicystyka-felietony/felietony/itemlist/user/1500-wojciechgrochowalski [dostęp 4 III 2021]; M. Korniłowiczówna, Oddział Żeński P.O.W. w Krakowie, w: Służba Ojczyźnie. Wspomnienia uczestniczek walk o niepodległość 1915–1918, Warszawa 1929; „Monitor Polski” nr 287/1931; J. Myjak, Dwór, „Wieści Lipnickie” nr 27/2017.