Wiktor Boczar

(1894–po 1938)

Wiktor BoczarUrodził się 20 maja 1894 r. w Iwoniczu. Syn Jana i Karoliny z Penarów. Ukończył gimnazjum w Sanoku (1914 r.). Od 1910 r. członek skautingu i „Zarzewia”. W czasie I wojny światowej od 17 września 1914 r. w Legionach Polskich. W latach 1918-1920 w WP. Zdemobilizowany, podjął studia na Wydz. Prawa Uniwersytetu Jana Kazimierza we Lwowie. Po ich ukończeniu w latach 1924-1929 pracował jako sędzia powiatowy w Starym Samborze. Następnie do 1934 r. był sędzią okręgu śledczego w tym mieście, po czym został sędzią Sądu Okręgowego we Lwowie. Przewodniczył sądowi honorowemu Zw. Strzeleckiego, zaś od 1936 r. stał na czele lwowskiego Zw. Legionistów. Zmarł po 1938 r. Odznaczony Krzyżem Niepodległości.

Monitor Polski nr 64/1937

J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; S. Łoza, Czy wiesz kto to jest?, Warszawa 1938; „Monitor Polski” nr 64/1937.