Władysław Baszkiewicz

(1893–1954)

Władysław BaszkiewiczUrodził się 12 stycznia 1893 r. w Warszawie. Syn Ernesta i Marii z Roblewskich.

Ukończył sześcioklasowe gimnazjum rządowe, świadectwo domowe uzyskał z ośmiu klas.

Od 1912 r. członek PDS. W okresie od 15 lipca do 2 sierpnia 1914 r. przebywał na kursie instruktorskim w Nowym Sączu. Po jego przerwaniu przybył do krakowskich Oleandrów.

W czasie I wojny światowej 3 sierpnia jako szer. przydzielony do 1 komp. kadrowej, z którą 6 sierpnia wyruszył w pole. W 1 pp LP służył do 5 lutego 1915 r., kiedy to przeniesiono go do 1 puł LP. Tam służył w 1 i 3 szw., awansując do stopnia wachm. W 1917 r. ukończył szkołę oficerską pułku w Ostrołęce. W następstwie kryzysu przysięgowego 27 lipca 1917 r. internowany przez Niemców w obozie w Szczypiornie.

Zwolniony wiosną 1918 r., pracował w wydz. zaopatrywania m. Warszawy.

W maju 1919 r. wstąpił do WP. Służył w baonie zapasowym 32 pp. Od 6 listopada oficer w 4 komp. km tego pułku. 11 lutego 1920 r. przeniesiony do komp. gospodarczej Adiutantury NW, a 25 maja do komp. gospodarczej Oddz. V sztabu MSWojsk. 1 sierpnia mianowany ppor. kaw. 17 sierpnia przeszedł do służby liniowej w 1 pszwol. Od 1 listopada szef Oddz. IV IV BJazdy. Przeniesiony potem do 1 pszwol., 23 maja 1922 r. przeszedł do rezerwy. Zweryfikowany jako por. rez. kaw. z 1 czerwca 1919 r.

Początkowo pracował w Państwowej Wytwórni Prochów i Materiałów Kruszących w Zagożdżonie. W 1928 r. przeszedł do służby w Straży Granicznej. Jako podkomisarz pełnił ją kolejno w Zakopanem i Ostrowie Wielkopolskim. Od 1938 r. był inspektorem kontroli skarbowej w Nowogródku.

Podczas II wojny światowej pozostawał na bezterminowym urlopie w Armii Polskiej na Wschodzie.

Później zamieszkał w Wlk. Brytanii.

Zmarł 1 kwietnia 1954 r. w Londynie.

Odznaczony Krzyżem Niepodległości i trzykrotnie Krzyżem Walecznych.

H. Bagiński, U podstaw organizacji Wojska Polskiego 1908-1914, Warszawa 1935; J. Cisek, E. Kozłowska, Ł. Wieczorek, Słownik Legionistów Polskich 1914-1918 t. 1, Kraków, Warszawa, Zalesie Górne 2017; W.K. Cygan, Żołnierze Niepodległości 1863-1938. Słownik biograficzny t. 4, Mińsk Mazowiecki-Warszawa-Kraków 2012; J.M. Majchrowski, Pierwsza Kompania Kadrowa. Portret oddziału, Kraków 2014; „Monitor Polski” nr 121/1932; Rocznik oficerski 1923, 1924; Rocznik oficerski rezerw 1934; Spis ewidencyjny byłych żołnierzy 1 Pułku Ułanów Legionów Polskich Beliny im. Józefa Piłsudskiego, „Beliniak” nr 12/1962.